Madrid

Madrid is de hoofdstad van Spanje. Dat is niet altijd zo geweest, want de Spaanse koningen hadden hun zetel vroeger op een andere plek. Madrid ligt precies in het midden van Spanje, en midden in Madrid kun je op een tegel staan op de Puerta del Sol en dan bevind je je echt exact in het midden van Spanje! Hiervandaan worden ook de afstanden gemeten langs de grote autowegen.

Andere bekende plekken in Madrid zijn: het PLAZA MAYOR (het centrale plein), het PRADO-MUSEUM, het THYSSEN MUSEUM, HET MUSEUM REINA SOFÍA, het PALACIO REAL (het koninklijk paleis), de RASTRO (beroemde rommelmarkt op zondagmorgen), de grote winkelstraat GRAN VÍA, het RETIRO-PARK, het mooie ATOCHA-station…..
Vanuit Madrid kun je prima andere steden/plekken bezoeken, zoals Toledo, El Escorial, Aranjuez, Segovia, Ávila, Alcalá de Henares….

Beoordelingen van HOTELS IN MADRID :   klik op  www.zoover.nl

HET WEER IN MADRID: www.eltiempo.es

FIETSTOURS in MADRID:   zie   www.bajabikes.eu/nl/tours-in-madrid/

 

Madrid-websites:zie

Madrid-startpagina

www.esmadrid.com   (site van de VVV van Madrid)

www.magischmadrid.nl

spaansverkeersbureau 

www.madrid.nl   (stedentrip)

www.madrid.org/turismo (spaanstalig!)

www.cityspotters.com/spanje/madrid.html (stedentrips – TOP 10 MADRID)

www.guiadelocio.com/madrid      (wat is er allemaal te doen)

 

Plaza Mayor Plaza Mayor

 

MADRID TOERISTISCHE INFORMATIE   (bijgewerkt mei 2015)

ALGEMEEN

VVV: Plaza Mayor en op het vliegveld (T2 tussen sala 5 en 6), verder allerlei kleinere VVV’s in de stad.

METRO: als je geen MADRID-card hebt kun je het beste een 10-rittenkaart (BONOMETRO) kopen, kost ongeveer € 12 ,- en is o.a. te koop bij Tabacos en alle metrostations, niet persoonsgebonden dus ook handig voor groepen.

VERVOER VLIEGVELD-CENTRUM: met de metro is niet handig want dan moet je soms een paar keer overstappen, maar er zijn allerlei bussen. De snelste manier is met de LINEA EXPRESS, tussen het vliegveld en station Atocha, kost € 5,- en vertrekt elke 15 minuten vanaf beide kanten; slechts een paar haltes (Barajas, Calle O’donnell, Plaza Cibeles, station Atocha, maar als je daar in de buurt je hotel hebt is het supersnel!

Een TAXI nemen naar het centrum kost standaard € 30

Tochtje met de MADRID City Tour Bus (twee routes) www.madridcitytour.es        kost € 21 (met korting € 10, voor twee dagen € 13 )

MUSEA (voor meer details en combinatie tickets zie steeds de betreffende website):

  • PRADO, kunst uit allerlei periodes, laatste verbouwing is van 2008 (nieuwe vleugel), open ma-za van 10.00 tot 20.00 uur, zo van 10.00 tot 19.00 uur, elke dag de laatste 2 uur gratis!
  • THYSSEN, prachtige privécollectie van de familie Thyssen, uit allerlei periodes, laatste verbouwing in 2004, mogelijkheid tot dineren op dakterras (Terrazas del Thyssen), open di-zo van 10.00 tot 19.00 uur, maandagmiddag van 12.00 tot 16.00 uur gratis!
  • REINA SOFÍA, moderne kunst, oorspronkelijk een ziekenhuis geweest, laatste verbouwing in 2005, bekendste werk is de GUERNICA van Picasso (1937, naar aanleiding van het bombardement op die Baskische stad), dinsdag gesloten, ma tot za open van 10.00 tot 21.00 uur, zondag van 10.00 tot 19.00 uur ,elke dag van 19.00-21.00 uur en zondag van 13.30 tot 19.00 uur gratis! (65+ altijd gratis)
  • MUSEO SOROLLA, gewijd aan de Valenciaanse schilder Joaquín Sorolla, kleiner dan de “grote 3” maar zeer de moeite waard! maandag gesloten en open di-za van 9.30 tot 20.00 uur, zondag van 10.00 tot 15.00 uur, gratis zaterdag na 14 uur en zondag de hele dag

KERKEN / KLOOSTERS

Descalzas reales, prachtig 16e eeuws klooster! Maandag gesloten, open di-za van 10.00 tot 14.00 uur en van 16.00 tot 18.30 uur, zondag 10 tot 15 uur. Gratis voor inwoners van de EU op woensdag- en donderdagmiddag. Reserveren aanbevolen, beperkt aantal toegangers.

San Isidro, barok , deze kerk wordt door de Madrilenen nog steeds als hun kathedraal beschouwd, hoewel de officiële kathedraal La Almudena is

La Almudena, de kathedraal van Madrid, tegenover het Koninklijk Paleis, niet mooi van buiten, pas in de 20e eeuw afgebouwd, van binnen wel interessant, mooie moderne gebrandschilderde ramen. Je kunt ook naar boven om vanaf de koepel te kijken naar de omgeving.

La Ermita de San Antonio de la Florida, in dit kerkje zijn prachtige fresco’s van Goya te zien! Open dagelijks van 10.00 tot 20.00 uur, behalve maandag.

San Francisco el Grande, een grote neoklassieke basiliek (1760) op de plaats waar eerder een middeleeuws Franciscaner klooster stond. Deze kerk heeft een enorme koepel, in grootte de derde van Europa.

San Pedro, mooi oud kerkje in Mudéjarstijl, in de wijk Latino

 

ANDERE INTERESSANTE / LEUKE BEZOEKJES

Palacio Real (Koninklijk Paleis), XVIII e eeuw, Felipe V, de moeite waard, duidelijk uitgezette route. Open ma-za van 9.00 tot 18.00 uur, zondag van 9.00 tot 15.00 uur, woe en don gratis voor EU-inwoners. De eerste koning die er woonde was Carlos III (1716), de laatste was Alfonso XIII (1886). De huidige koning Felipe VI woont buiten Madrid.

Retiro-park, het absolute toppark in Madrid! Wandelen, terrassen, roeien op het meer, gratis kunst kijken in Palacio Velázquez (genoemd naar de architect) en Palacio de Cristal (kopie van het Cristal Palace in Londen). Beide paviljoens werden gebouwd als expositieruimte.

Parque del Oeste, hier staat zelfs een Egyptische tempel (Templo de Debod), echt afkomstig uit Egypte om hem te redden voor overstroming t.g.v. de bouw van een dam.

Met de kabelbaan naar Campo de Moro en heerlijk wandelen in het park!

Het CAIXA-forum, een museum dat vlakbij het Reina Sofía ligt, gratis toegankelijk, deels gebouwd in een oude electriciteitscentrale. In het nieuwe deel heeft de “verticale tuinkunstenaar’ Patrick Blanc in een zijmuur 1500 planten van 250 verschillende soorten geplaatst, indrukwekkend!

Faro de Moncloa: toren van 92 m hoog, gebouwd ter ere van de Olympische Spelen in 1992, Metro Moncloa

 

LEUKE OUDE WIJKEN (BARRIOS) OM TE WANDELEN, ETEN, WINKELEN ENZ.

Barrio Latina, met de Rastro (vlooienmarkt) op zondagochtend

Barrio Tirso de Molina

Barrio de las Letras: o.a.Calle Huertas / Plaza Santa Ana/ Plaza Angel

Barrio Chueca

Barrio Malasaña

 

DAKTERRASSEN OM UIT TE KIJKEN EN/OF TE ETEN/DRINKEN

Círculo de Bellas Artes

Corte Ingles Plaza Callao

Terrazas del Museo Thyssen

Plaza de Cibeles, Mirador del Palacio de Cibeles (grote witte gebouw)