Málaga

Toeristische informatie Málaga  (bijgewerkt  najaar 2018)

MÁLAGA: dé nieuwe ontdekking onder de Spaanse steden! Vroeger was dit een oninteressante stad, maar sinds een aantal jaren is de stad MÁLAGA onherkenbaar veranderd! De hele binnenstad is opgeknapt, een groot voetgangersgebied met heel veel mooie en leuke winkels, heel veel restaurants en bars. Een heerlijke wandelboulevard aan de haven met terrassen en restaurants. En…veel musea!

Er zijn een paar topmusea: HET PICASSOMUSEUM en het CARMEN THYSSEN MUSEUM (dependance van Madrid). Daarnaast is er het CAC (centrum voor eigentijdse kunst), het GEBOORTEHUIS VAN PICASSO, een dependance van het CENTRE POMPIDOU in Parijs, het GLASMUSEUM, HET WIJNMUSEUM, HET RUSSISCH MUSEUM, HET (nieuwe) MUSEO DE MÁLAGA en nog meer.

Er is natuurlijk een prachtige grote KATHEDRAAL, maar ook een mooi gerestaureerd ROMEINS AMFITHEATER, en een oud MOORS ALCAZABA. Om al deze redenen wordt Málaga ook wel HET BARCELONA VAN ANDALUSIË genoemd! Gauw erheen dus!

Algemeen:

Gidsen:

Er is een nieuwe gids van M\alaga verschenen, geschreven door Else Beekman, Uitgeverij Edicola. (dat was hard nodig, want er bestond nauwelijks een gids over deze al een tijdje superpopulaire Spaanse stad!)

Sinds kort te koop: ANWB-Extra Málaga. Heel goed en actueel (2018).

Ook de gids Beleef Malaga is erg leuk! Zie hun website www.beleefmalaga.nl/

VVV:

Plaza de la Marina 11 (groot) en voor het Romeins Amfitheater (klein).  Bij de eerste, en ook in veel hotels, zijn speciale routes verkrijgbaar, heel goed te lopen en interessant.

Openbaar vervoer:

Bijna alles is te lopen. Maar als je een ritje langs de kust richting Fuengirola wilt maken, kun je een treintje (cercanía) pakken op het station bij de Alameda Principal. heel goedkoop, elke 20 minuten, kaartjes haal je uit de automaat. MET DIT TREINTJE KUN JE OOK IN 12 MINUTEN NAAR of VAN HET VLIEGVELD!

Er zijn veel stadsbussen, maar die heb je eigenlijk niet nodig. Alleen als je naar de vissersplaatsjes El Palo en Pedregalejo ten oosten van Málaga wilt gaan (lekker visjes eten en wandelen op de boulevard!), dan neem je bus 3 of bus 11 op de Alameda Principal of de Paseo del Parque. Ook het ritje de berg op naar het kasteel Gibralfaro kun je met de bus doen, bus 35, alleen stopt die ermee om ongeveer 19.00 uur.

Goedkoopste busticket: koop een pasje (ongeveer € 2) in een TABACOS of KIOSKEN en laat dat opladen (10 ritten € 8,30). Vooral als je met een groepje bent is dat handig en goedkoop, niet persoonsgebonden, in de bussen zit een OV-chipapparaat net als bij ons (alleen hoef je in Spanje niet uit te checken). Los ritje kost € 1,30

Musea: (op maandag zijn de musea meestal gesloten)

LET OP! Openingstijden verschillen per seizoen. Vraag een recent overzicht van openingstijden – horario de monumentos – bij de VVV.

Museo Carmen Thyssen, voornamelijk kunst uit de 19e eeuw, geopend in 2011 als dependance van het gelijknamige museum in Madrid, in het 16e eeuwse  Palacio de Villalón. Geopend di-zo van 10.00 – 20.00 uur, gratis zondag van 17 – 20 uur

Museo Picasso, geopend in 2003, in het 16e eeuwse Palacio Buenavista, alle dagen geopend  van  10.00 – 19.00 uur, in de zomer tot 20.00 uur, zondagmiddag laatste 2 uur gratis  (In de winter niet op maandag open!)

Casa Natal (Geboortehuis) Picasso, hier heeft hij de eerste 10 jaar van zijn leven gewoond, in 1998 is het heropend, klein maar de moeite waard!  ma-za van 10.00 – 20.00 uur en zo van 9.30 – 14.00 uur

CAC (Centrum van Eigentijdse Kunst), geopend in 2003, gratis toegang van 10.00 – 20.00 uur, in de zomer siesta van 14.00 – 17.00 uur

Museo del Vidrio y Cristal (glasmuseum), di-zo van 11.00 – 19.00 uur

Museo de Artes Populares (folkloristisch museum), ma-vrij van 10.00 – 17.00 uur en za van 10.00 – 14.00 uur

Museo Revello de Toro / Casa Pedro de Mena di-za 10-20 uur, zo 10-14 uur (gratis!)

Museo del Vino  ma-vrij 10-17 uur, za 10-14 uur

Centre Pompidou, open van 9.30 – 20.00 uur, dinsdag gesloten

Museo Ruso open van 9.30 – 20.00 uur, zondag na 16.00 uur gratis (Bus 3 uit het centrum richting westen)

Museo de Málaga (Bellas Artes), oud douanegebouw, prachtig gerenoveerd! open van di-za 9-21 uur, zondag van 9-15 uur. GRATIS voor inwoners van de EU. Mooi dakterras waar je kunt eten en drinken!

Ook een aanrader: de Botanische Tuin (Jardín Botánico)! Open van 9.00 – 16.30 uur. Ligt buiten het centrum, geen goed OV erheen, dus Taxi nemen of even informeren wanneer de ToeristenBus er stopt (alleen op bepaalde tijden en tegen gewoon stadstarief)

Monumenten:

Alcazaba, gerenoveerde resten van een Moorse burcht, die gebouwd werd tussen de 8e en 11e eeuw, op de plaats van een Romeinse stad. Daarin een klein Archeologisch Museum. Van daaruit ook een mooi uitzicht op stad en haven.  Geopend ’s winters van 9.00 – 18.00 uur, ’s zomers van 9.00 – 20.00 uur, maandag gesloten, zondagmiddag gratis na 14.00 uur

Amfiteatro Romano (Romeins amfitheater), ontdekt in 1951, prachtig gerestaureerd!  goed te zien vanaf de straat ernaast, bezoekuren wisselend, maandag gesloten

Catedral, gebouwd tussen 1528 en 1783, onderbroken door een aardbeving in de 17e eeuw, verschillende stijlen, vooral Barok en Renaissance. De tweede toren werd vanwege geldgebrek nooit afgebouwd, vandaar de bijnaam “La Manquita” (de éénarmige). De toren is in renovatie en kan op het ogenblik  niet beklommen worden. ma-za van 10.00 – 18.00 uur,  zondag gratis inlopen tussen de missen door

Iglesia(kerk) del Sagrario, naast de kathedraal,  eind 15e eeuw, beroemd is het prachtige gotische portaal, dat ooit bedoeld was als ingang van de kathedraal !

Iglesia San Juan,  verschillende stijlen, 15e tot 18e eeuw, gesticht door de katholieke koningen Fernando en Isabella.

Iglesia de San Agustín  slechts geopend van 18.00 – 19.30 uur

Iglesia del Sagrado Corazón   achter het Museo Thyssen

Castillo (kasteel) Gibralfaro, 14e eeuws Moors kasteel, verbonden met het Alcazaba,  hoog boven Málaga. Op die plek stond ooit een vuurtoren (faro), vandaar de naam. Je kunt erheen wandelen, maar er gaat ook een stadsbus heen (lijn 35). Daarboven is ook een Parador-Restaurant waar je kunt eten met het mooiste uitzicht over Málaga en de zee!  Gibralfaro-kasteel  open van  9.00 – 18.00 uur (winter) en 9.00 – 20.00 uur (zomer), zondagmiddag gratis

Iglesia de Santiago, mudejar-stijl (Moorse invloeden) 15e tot 17e eeuw , doopkerk van Picasso (zijn doopakte is daar nog te zien naast de doopvont)

Basílica y Museo Santa María La Victoria , ook gesticht door de Katholieke Koningen, barok, 17e eeuw   Open di-za van 10.00 – 13.00 uur. Prachtige crypte en kapel, alleen te bezoeken met een gids, zéér de moeite waard!

Mercado (markt) de Atarazanes, mooie overdekte markt, enkele jaren geleden volledig gerenoveerd, nog een 13e eeuwse Moorse poort aanwezig. Vroeger was hier een Arabische scheepswerf( = atarazanes). Open ma-za van 8.00 tot 15.00 uur

Palacio Episcopal (bisschoppelijk paleis), barok, 16e – 18e eeuw,  op het plein van de kathedraal. Hier zijn tijdelijke exposities.

Ook de moeite waard:

Tourist bus (kaartje 24 uur geldig) met uitleg in heel veel talen (ook NE)

Mirador op het dak van het AH Hotel op de hoek van Calle Molina Larios en de Paseo vlakbij de haven!  Met de lift links in de gang naar boven. Prachtig uitzicht, vooral ’s avonds als het al donker is. Boven kun je heerlijk eten en drinken.DOEN!

 

Belangrijke websites:

www.magnifiekmalaga.nl

www.beleefmalaga.nl/  (Zeer goede en leuke informatie!)

www.malagaturismo.com  (meertalig)

www.eltiempo.es (het weer in Spanje)

www.andalucia.com/cities/malaga/museum (Museo de Malaga Bellas Artes)

laconcepcion.malaga.eu/  (Botanische Tuin)

www.museopicassomalaga.org

www.carmenthyssenmalaga.org

www.centrepompidou-malaga.eu

www.museorevellodetoro.net

www.museovidrioycristalmalaga.com (glasmuseum)

www.museoartespopulares.com      (folkloristisch museum)

www.coleccionmuseoruso.es  (Russch Museum)

www.cacmalaga.eu (centrum voor hedendaagse kunst)

www.museovinomalaga.com   (wijnmuseum)

www.bike2malaga.com/nl (fietsverhuur)

www.vliegveldinfo.nl/vliegvelden/malaga-airport