Salamanca

SALAMANCA IS NIET ALLEEN DE MOOISTE STAD VAN SPANJE, MAAR OOK DE BESTE PLEK OM SPAANS TE LEREN !!Het is een  stad vol studenten, met een gigantische hoeveelheid bars, restaurants, discotheken, theaters enz. Supergoede sfeer en….ze spreken daar het mooiste Spaans!

Het centrum van Salamanca is klein, bijna helemaal voetgangersgebied, en is eigenlijk één groot openluchtmuseum. Het is dan ook niet voor niets verklaard tot WERELDERFGOED! Overal prachtige kerken en andere gebouwen, pleinen en pleintjes, en gelukkig daartussenin volop terrassen, bars en restaurantjes. De mooiste plek in de stad is het PLAZA MAYOR (zie foto op de homepage INTRODUCCIÓN), het centrale plein, waar iedereen elke dag even komt.

VOOR UITGEBREIDE TOERISTISCHE INFO ZIE VERDEROP OP DEZE PAGINA !!

 HET WEER IN SALAMANCA:   www.eltiempo.es

WEBSITES over Salamanca:

VVV’s in SALAMANCA:   op het Plaza Mayor, aan de westkant, en aan de achterkant van het Casa de las Conchas

TAALINSTITUUT waar ik zelf altijd goede ervaringen mee heb:  klik op  www.mester.com

HIERONDER EEN UITGEWERKTE LIJST (alfabetisch) MET MIJN FAVORIETE BEZIENSWAARDIGHEDEN IN SALAMANCA :

 TIP:  UITPRINTEN EN IN JE ZAK STOPPEN ALS JE NAAR SALAMANCA GAAT!

­­­­­­

­­­­­­TOERISTISCHE INFORMATIE SALAMANCA  ( bijgewerkt mei 2017)

Let op! De tijden zijn elk seizoen anders! Vraag aan de VVV op het Plaza Mayor een recente lijst (horario de monumentos), kan ook in het Engels. Toegangsprijzen voor groepen en 65+ altijd lager.  

Casa de las Conchas

Het Huis met de Schelpen. Een van de bekendste gebouwen uit Salamanca, helemaal bedekt met Jacobsschelpen, symbolen van de Camino de Santiago. Voorheen een 15e eeuws paleis (de eerste eigenaar behoorde tot de Orde van Santiago), nu een bibliotheek. Renaissancestijl met Italiaanse invloeden. Mooie binnenplaats met de karakteristieke Salmantijnse bogen! Van hieraf goed zicht op de torens van de Clerecía aan de overkant. Ook zeer mooie trap. Aan de achterkant is een (regionale) VVV.

Toegang gratis, elke dag.

Catedral vieja (oude Kathedraal) en Catedral nueva (nieuwe Kathedraal)

Beide kathedralen aan elkaar vastgebouwd, voor het bouwen van de nieuwe werd een stuk van de oude gesloopt. Nieuwe kathedraal is gothisch, gebouwd tussen 1513 en 1733 en de oude kathedraal is romaans, gebouwd in de 12e en 13e eeuw, alleen te bezoeken via de nieuwe.

Toegang kathedralen: elke dag van 10-19.30 uur,  4,75 euro .

Oude kathedraal heeft een prachtig 15e eeuws altaarstuk (retablo), geschilderd door Nicolas Fiorentino. Ook de kloostergang met de verschillende kapellen is zeker een bezoek waard!

Bezoek van de TORENS: ingang aan de achterzijde op Plaza Juan XXIII,  3,75 euro , elke dag van 10-19.15 uur. Ook een tentoonstelling over de bouw van de kathedraal.

In de zomer speciaal avondbezoek (visita nocturna) met geluid en muziek en speciale gids, van tevoren reserveren € 6

 La Clerecía

Kerk behorende bij de Katholieke Universiteit (Universidad Pontífica), bouw werd gestart in 1617, zogenaamde jezuïtische stijl. Torens zijn goed te zien vanaf de binnenplaats van het Casa de las Conchas. Toegang  3,00 euro , 10-13 uur en 17-19 uur,

Tegenwoordig kun je ook de torens (Scala Coeli) bezoeken, zeer de moeite waard! Kost € 3,75 , elke dag van 10-19 uur en op dinsdagochtend gratis!

Convento (klooster) de las Dueñas

Prachtig dominicaans nonnenklooster! Gesticht in 1419 door Doña Juana Rodríguez Maldonado. Was oorspronkelijk een moors paleis, er zijn nog resten van te zien.

Schitterende kloostergang met verschillende verdiepingen. Bijzonder is de vijfhoekige patio (moorse oorsprong).

De nonnen verkopen ook lekkere koekjes.

Toegang  2,00, elke dag van 10.30-12.45 uur en van 16.30-19.00 uur. Op zon- en feestdagen gesloten.

Convento/museo  de las Úrsulas

Klooster/museum van de Ursulinen, gesticht in 1512 door aartsbisschop Fonseca.

Daarnaast staat de bezienswaardige barokke kapel van Vera Cruz (het ware kruis)

Toegang klooster 2 euro, elke dag van 11-13 uur en van 16.30-18 uur. Kapel gratis.

Domus Artium (Huis van de kunsten) ofwel DA2

Museum voor eigentijdse kunst, prachtig verbouwde gevangenis!  Gratis toegang, di-vrij van  12-14 en 17-20 uur, za-zon-feestdagen van 12-15 en 17-20 uur, maandag gesloten. Geopend in 2002 (vandaar de naam DA2) toen Salamanca culturele hoofdstad van Europa was.

Huerto(moestuin) de Calixto y Melibea

Prachtig parkje vlakbij de kathedraal, waar geliefden graag komen vanwege de geschiedenis: hier zouden de geliefden Calixto en Melibea (uit het beroemde werk La Celestina van Fernando de Rojas ong.1500) elkaar in het geheim ontmoet hebben.

Helaas ging het mis met hen…Ook voor niet-geliefden een heerlijk plekje met rust en schaduw! Aan de achterkant van het parkje kijk je uit over de oude stadswallen van Salamanca.

Toegang gratis, elke dag  van 10 uur tot zonsondergang.

Iglesia de la Purísima

Grote kerk en klooster van de Augustiner orde. Italiaanse Barokstijl. Gesticht door Fonseca, bouw gestart in 1636. Prachtig hoofdaltaar met schildering van José Ribera “La inmaculada” (de onbevlekte).

Toegang gratis, openingstijden niet duidelijk.

 Iglesia/convento San Esteban

Zeker bezoeken! Schitterende klooster/kerkcombinatie (Dominicanen) uit de 16e eeuw, vooral als de zon er ’s middags opstaat is de voorgevel (plateresce stijl) heel erg mooi. Zeer fraaie binnenplaats met kloostergang met dubbele galerij. Op de benedenverdieping is een vertrek waar Columbus met de Dominikanen zijn reis naar Amerika besprak. Museum met religieuze kunst. De kerk heeft een mooi barok altaarstuk van de beroemde José Churriguera.  Beroemde trap van Soto. Hertog Alva heeft hier ook een graftombe.

Toegang € 3,50 elke dag van 10-13 uur en van 16-19 uur.

Iglesia San Marcos

Ronde kerk in romaanse stijl (12e eeuw). Heerlijk rustig plekje vlakbij drukke winkelstraat. Gratis toegang.

Iglesia San Martín

Kerk in romaanse stijl (12e eeuw), vlak achter het Plaza Mayor. Gebouwd door de eerste Christenen die de stad heroverden op de Moren.

Toegang gratis. Di-zo 11-14 uur en za 11-14 uur/16-19 uur

Mercado(markt) Central

Vlak naast het Plaza Mayor. Mooie overdekte markthal. Alleen ’s morgens open. Let op! achterin is een trap naar beneden, daar is nog een verdieping!

Museo Art Nouveau y Art Decó (Casa Lis)

Als je slechts tijd hebt voor één museum, is dit de absolute topper! Prachtige verzameling Art Nouveau en Art Decó. Op de eerste verdieping een verzameling heel mooie oude poppen. Het gebouw zelf is ook heel mooi, veel gekleurd glas-in-lood, onder andere het dak en de achterwand. ’s Avonds van binnenuit verlicht, loop dan naar de achterkant (Paseo del Rector) om te genieten van de aanblik!

Toegang 4 euro dinsdag tot zondag van 11-20 uur, donderdag van 11-14 uur gratis

Museo de Salamanca (Bellas Artes)

Kunstwerken vanaf de 14e eeuw tot nu.

Toegang  1 euro, dinsdag tot zaterdag van 10-14 en van 16-19 uur , zondag van 10-14 uur. Zaterdag en zondag gratis.

Palacio de la Salina

Een van de fraaiste gebouwen in Renaissancestijl, 16 eeuw.

Voorheen opslag- en verkoopplaats van zout, nu zijn de Provinciale Staten er gevestigd.

Toegang gratis, di-zo van 11.30-13.30 uur en 18-21 uur.

Patio de las Escuelas Menores / Cielo de Salamanca

Mooie binnenplaats met Salmantijnse bogen, omringd door Universiteitsgebouwen. Hier kun je de ” Cielo de Salamanca” bezichtigen, een deel van de prachtige oude plafondschildering uit de oude Universiteitsbibliotheek. Gemaakt door Fernando Gallego in de 15e eeuw. het stelt de sterrenhemel voor, sterrenbeelden en tekens van de dierenriem.

Toegang gratis, de binnenplaats is meestal open, het museum is zondag gesloten, en de andere dagen open van 10-14 uur en 16-20 uur.

Plaza Mayor

Mooiste Plaza Mayor van heel Spanje, gebouwd tussen 1729 en 1755 door José Churriguera, en mooiste plek van heel Salamanca!!

Hier moet je elke dag even komen, maar dat gebeurt bijna automatisch, zó centraal ligt het. Allerlei straten komen er op uit, via de open bogen kom je op het plein.

Aan alle kanten terrassen, het publiek schuift met de zon mee, of als het erg heet is met de schaduw mee. Aan één van de zijden is het Gemeentehuis (Ayuntamiento).

Rondom zie je in de gevel medaillons, die de beeltenissen van historische en politieke figuren dragen. Onder de klok van het gemeentehuis is het bekende meeting-point van de stad.

Alleen al vanwege dit plein wil je steeds weer terug naar Salamanca….

Puente(brug) Romano

Aan de zuidkant van de stad over de rivier de Tormes ligt deze prachtige oude brug. Gebouwd in de tijd van keizer Trajanus (1e eeuw na Chr.). Deze brug maakte deel uit van de zogenaamde “Ruta de la Plata” ofwel Zilverroute, lopend van Mérida in het zuiden naar Astorga in het noorden, een weg die in oude tijden van groot economisch en strategisch belang was.

Vanaf deze brug heb je ’s avonds een prachtig uitzicht op de verlichte gebouwen van Salamanca. Een tip voor de laatste avond, je krijgt tranen in je ogen…

Aan de centrumkant bij het begin van de brug staan twee belangrijke bezienswaardigheden: een oud Iberisch varken (verraco), en een beeld van Lazarillo de Tormes, een belangrijke figuur uit de Spaanse literatuur. Het gelijknamige boek, een schelmenroman, werd in ongeveer 1550 geschreven, schrijver niet bekend.

Torre(toren) del Clavero

Vesting uit de 15e eeuw. Heeft een vierkante basis met gemetselde muren en eindigt in een achthoekige vorm met bewerkte stenen. Er staan familiewapens op van de stichters. Elke zijde heeft een rond torentje. Moorse oorsprong waarschijnlijk.

Universidad

Eén der oudsten van Europa, gesticht in 1218 in opdracht van koning Alfonso IX.

De legendarische Fray Luís de León was rector van 1528-1591. Zijn standbeeld staat op het plein voor de Universiteit. Na 5 jaar gevangenschap, omdat hij tegen de officiële leer van de kerk inging, vervolgde hij zijn college met de woorden “…como decíamos ayer” (zoals we gisteren zeiden).

Elke toerist zoekt op de voorgevel de beroemde kikker (la rana) op het doodshoofd.

Als je die snel vindt, heb je een voorspoedige studie, of vind je het geluk. Zoeken maar!

Binnen in het gebouw zijn bezienswaardig: de oude collegezaal van Fray Luís, die van Miguel de Unamuno (rector rond 1900), de oude bibliotheek (1254), de trap naar de 1e verdieping (in Renaissance-stijl), en de kapel.

Bezoek  10 euro ,  Van ma-za van 10.00 tot 19.30 uur. Zondag van 10-13 uur.