Sevilla

SEVILLA: EEN FANTASTISCHE REISBESTEMMING! DE STAD VAN DE FLAMENCO, DE SINAASAPPELBOMEN, DE GIRALDA, DE TORRE DE ORO, DE GUADALQUIVIR, HET ALCÁZAR EN NOG VEEL MEER……Vergeet niet het lekkere eten en drinken en natuurlijk de zon!

 

**  Beoordelingen van HOTELS IN SEVILLA : klik op   www.zoover.nl

**  Mijn laatste favoriete hotel:  www.hotel-londres-sevilla.com

** SPAANS LEREN IN SEVILLA:  zie  www.studytravel.nl

**  HET WEER IN SEVILLA:    www.eltiempo.es

VOOR UITGEBREIDE TOERISTISCHE INFORMATIE ZIE VERDEROP

** SEVILLA-WEBSITES:

 

SEMANA SANTA IN SEVILLA 2017

9 – 16 april

De week voor Pasen is in Spanje ‘Semana Santa’, ofwel  ‘heilige week’. Centraal staan dan de kruisiging en wederopstanding van Jezus. In Sevilla wordt deze week groots gevierd, met tientallen processies, waarbij broederschappen uitgerust met puntmutsen prachtig aangeklede Maria-beelden en voorstellingen uit de lijdensweg van Jezus door de stad dragen. Zowel jong als oud en religieuze als niet religieuze mensen nemen deel aan dit indrukwekkende volksfeest. Semanta Santa wordt behalve in Sevilla ook gevierd in vele andere plaatsen.

semanasanta

 

FERIA DE SEVILLA 2017

30 april – 7 mei

De Feria de Abril is het meest beroemde en uitbundige feest van Sevilla met veel dans, muziek en de nodige tapas en wijn. Traditiegetrouw wordt deze feestweek de tweede maandag na Pasen afgetrapt. Straten stromen de hele week vol met feestende mensen en dagelijks zijn er parades waar ruiters trots met hun fraai uitgedoste vrouwen paraderen. De – vaak lange- avonden staan in het teken van ‘de Sevillanas’, de dans van Sevilla.

 feriadeabril

TOERISTISCHE UITSTAPJES SEVILLA (bijgewerkt  augustus  2014):

 

Algemeen

* VVV:  Avenida de la Constitución 21, vraag om een overzicht van alle bezienswaardigheden (HORARIO DE MONUMENTOS) en de gids the TOURIST of WELCOME OLÉ  (beide bevatten info in Spaans en Engels).

 

* Openbaar vervoer:  zie  www.tussam.es  (Er is ook vliegveldbus lijn EA  – enkele reis € 4,-), bus en tram per rit €1,40, maar bij kiosken en tabacos kun je pasjes kopen, die je steeds weer opnieuw kunt laten opladen (10 ritten voor € 7,-). Er is nu ook een metrolijn, vanuit het centrum onder de Guadalquivir door naar de wijk Triana en verder. Ook leuk en handig is het kleine tramlijntje (Metrocenter) tussen Plaza Nueva-Ayuntamiento en Avenida Carlos V (busstation). Daar vlakbij is ook een halte van de bus (lijn EA)naar het vliegveld.

 

* Toeristische bus: zie  www.sevillatour.com, € 18 voor de hele dag, je kunt bij elke stopplaats in-en uitstappen. Uitleg in 15 talen.

 

* Aanrader:  cirkellijn Bus C5 gaat in ongeveer 1 1/2 uur het hele centrum door !

 

* Rondvaarten over de rivier:  zie www.crucerostorredeloro.com,  hele dag mogelijk van 11-22 uur, duurt ruim een uur

 

* Markten:  elke donderdagochtend beroemde leuke vlooienmarkt Calle Feria (wijk Macarena), elke zondagmorgen : Puerta de Triana, Plaza de Alfalfa (dierenmarkt), Plaza del Cabildo (postzegels, munten )

 

Alcázar (Reales Alcázares, 12e – 19e eeuw)

Koning Pedro I van Castilia, bijgenaamd De Verschrikkelijke was een vurige bewonderaar van de Moorse kunst. Hij liet het Alcázar bouwen. Het gebouw kent verschillende stijlen. De Unesco heeft het tot Werelderfgoed verklaard. Zeer de moeite waard, zeker als je geen gelegenheid hebt om het Alhambra in Granada te bezoeken, is dit een aardige mini-vervanging! Ook prachtige tuinen!

Geopend alle dagen van 9.30 – 19 uur.  Toegang € 9,50 , gratis op maandag van 18-19 uur!

Bij je toegangsbewijs krijg je meteen een gratis ticket voor Museo Antiquarium in Metropol Parasol (zie aldaar).

 

Archivo de Indias (gebouw van Juan de Herrera, late Renaissance, 16e eeuw)

Was vroeger de Koopmansbeurs.

Hier zijn heel veel documenten te vinden uit de geschiedenis van de kolonisatie van Amerika. Op 10 kilometer boekenplanken  staat alles opgeslagen wat sinds Columbus op papier werd gezet.

Geopend ma-za van 10-16 uur, zon-en feestdagen van 10-14 uur.

Toegang gratis.

 

Ayuntamiento (Gemeentehuis) (16e-19e eeuw)

Het stadhuis zelf werd in de 16e eeuw gebouwd. De gevel aan het Plaza San Francisco is laatgotisch, de gevel aan de Plaza Nueva is neoclasicistisch.

Op het plein voor het gebouw (Plaza Nueva) staat een standbeeld van Fernando III,

die Córdoba en Sevilla veroverde op de Moren.

 

Basílica y Museo de la Macarena

Deze kerk is in 1949 in Barokstijl gebouwd door Gómez Millán als een nieuw onderkomen voor de Virgen de la Macarena. Het beroemde beeld staat boven het hoofdaltaar, omgeven door watervallen van goud en zilver. De verering van La Virgen bereikt zijn hoogtepunt tijdens de Semana Santa (Goede Week), als haar beeld wordt rondgedragen door de stad, onder een baldakijn, versierd met witte bloemen en kaarsen. Buiten vóór de kerk is de Arco (boog) de la Macarena te zien.

De kerk kan bezocht worden: elke dag van 09.30-14.00 uur en van 17.00-21.00 uur, toegang gratis. Het museum is open: van 09.30-14.00 uur en van 17-20 uur, toegang € 5,-. Daar is ook een kleine VVV.

 

Casa de Pilatos (Renaissance, 16e eeuw)

Mooi paleis! Residentie van de Hertogen van Medinaceli en Alcalá. Dit luxueuze paleiscomplex werd gebouwd door de eerste marktgraaf van de stad, die in 1518 terugkwam van een reis naar het heilige Land. Het was geïnspireerd op de residentie van Pontius Pilatus in Jeruzalem. Prachtig gebouw! Met de mooiste Bougainvilles die ik ooit gezien heb……

Van april-oktober elke dag open van 09.00-19.00 uur,  van november-maart elke dag open van 09.00-18.00 uur. Toegang benedenverdieping € 6, hele gebouw € 8, woensdagmiddag van 15-19 uur gratis toegang voor inwoners van de Europese Unie!

 

Catedral  (15e eeuw gestart) / Torre la Giralda (oorspronkelijk een minaret)

Twee na grootste kathedrtaal ter wereld (na Sint Pieter en Sint Pauls)

Bezoek:  in juli en augustus van ma-za van 09.30-16.00 uur, zondag van 14.30-18.00 uur. De andere maanden: ma-za van11.00-17.30 uur, zondag van 14.30-18.00 uur.

Toegang € 8,- (inclusief torenbezoek). De ingang naar de toren is in de kathedraal,

via 34 schuin oplopende hellingen ga je naar boven. Prachtig uitzicht, dus doen! Let wel op dat je op een heel kwartier niet net naast een klok staat, want dat is schrikken!

Bij je ticket krijg je meteen een gratis toegangsbewijs voor de kerk El Salvador!

 

Centro Andaluz de Arte Contemporáneo (Eigentijdse kunst)

Enorm kloostercomplex (Monasterio de la Cartuja) uit de 15e eeuw, gebouwd door de Karthuizers, aan de overkant van de rivier. Middelpunt van de Expo 1992. Hierin zijn het Centro Andaluz en het Museo de Arte Contemporáneo gevestigd.

Geopend: van april-30 september di-za van 11-21 uur, zon-en feestdagen van 11-15 uur, toegang € 3,-. In de winter sluit het om 20.00 uur. Gratis voor inwoners van de EU van di-vrij 19-21 uur en op zaterdag.

 

Fábrica de Tabacos / Universidad (Barok, gebouwd tussen 1728 en 1771)

De voormalige tabaksfabriek (waar de beroemde Carmen gewerkt zou hebben) is nu eigendom van de Universiteit. Van ma-vrij kun je er gewoon de hele dag inlopen, er is ook een universiteitskantine.

(Carmen: verhaal van Prosper Mérimée (1845), opera van George Bizet, ballet van Antonio Gades, film van Carlos Saura)

 

Hospital de los Venerables (Barok, 17e eeuw)

Gebouwd in de wijk Santa Cruz als residentie voor bejaarde geestelijken.

Mooi gebouw! Elke dag geopend van 10-13.30 uur en van 16-19 uur.

Toegang € 5,50 Zondag vanaf 16.00 uur gratis.

 

Iglesia de la Magdalena (Barok, 18e eeuw).

Immense barokke kerk, gebouwd door Leonardo de Figueroa.

Dagelijks geopend.

 

Iglesia de la O (Barok, 17e eeuw)- Trianawijk

Fraaie klokkentoren met azulejos (keramiektegels). Dagelijks open.

 

Iglesia de El Salvador (Barok, 17e eeuw)

Op deze plek stond eerst een grote moskee.

Geopend dagelijks van 10-17 uur, op zondag van 15-19 uur.

Onlangs gerenoveerd.

(gratis met ticket van de kathedraal!)

 

Iglesia de Santa Ana (Gotisch, 13e eeuw) – Trianawijk

Een van de eerste kerken die na de Reconquista (overwinning op de Moren) gebouwd werden. Zeer belangrijk voor de mensen van de wijk Triana.

Dagelijks geopend.

 

Isla Mágica

Pretpark midden in het Isla Cartuja, waar in 1992 de Wereldtentoonstelling plaatsvond.

 

Itálica

Oude Romeinse stad, prachtige opgravingen o.a. amfitheater en schitterende mozaïeken! Iets ten noorden van Sevilla, bij het stadje Santiponce. Je kunt er excursies heen boeken, maar ook gewoon zelf de bus pakken op het Busstation Plaza de Armas, lijn 172, elk half uur. Nog niet uitstappen in het stadje, maar daarna bij de ingang van het complex. Toegang gratis voor inwoners van de EU!

Tip: op hete dagen een paraplu meenemen als parasol, want het is vrij open terrein.

 

Metropol Parasol

Nieuw modern bouwwerk van de Duitse architect Jünger Mayer, in de volksmond Las Setas (de paddestoelen)  genaamd. Op Plaza de Encarnación. Heeft veel discussies opgeroepen, omdat het erg duur was en midden in een oude wijk gebouwd werd. Grote paddestoelachtige constructies, onder de grond is de oude Mercado de Abastos weer geopend, en er zijn oude opgravingen te zien.

Je kunt met de lift omhoog (€ 3,- , dat geld kun je terugkrijgen als je boven in het restaurant iets nuttigt) en op het dak een rondwandeling maken, doen!! Vooral

’s avonds aan te bevelen, schitterend uitzicht over Sevilla, geopend tot middernacht. Vrijdag en zaterdag tot 1.00 uur

Sevilla Metropol Parasol

Museo Arqueológico (Neo-renaissance, 20e eeuw)

Schatten uit de prehistorie en de tijd van Romeinen, Visigoten en Arabieren.

In het Parque María Luisa.

Voor openingstijden en prijzen zie Museo de Bellas Artes.

 

Museo de Artes y Costumbres Populares (Neo-mudejar, 20e eeuw)

Kunst uit de 20e eeuw.

In het Parque María Luisa.

Voor openingstijden en prijzen zie Museo de Bellas Artes.

 

Museo del Baile Flamenco

Geopend elke dag, van november tot maart van 10-18 uur, van april tot oktober van 10-19 uur. Toegang  € 10,- Het opleidingscentrum van de wereldberoemde flamencodanseres Cristina Hoyos. Zéér de moeite waard, interactieve zalen en je kunt ook lessen zien, en zelfs een les nemen! Elke avond zijn hier optredens van een uur, meestal om 19.00 en om 21.00 uur. Combikaarten kopen is handig: bezoek museum + voorstelling geeft flinke korting.

 

Museo de Bellas Artes  (verschillende stijlen)

Prachtig museum, Spaanse kunst van de Middeleeuwen tot nu. Gevestigd in een 17e eeuws klooster. Bezoek ook vooral op de begane grond de voormalige kapel met prachtige plafondschilderingen.

Geopend di –zo van 10-17 uur. Toegang gratis voor inwoners van de Europese Unie!

 

Palacio de San Telmo (1682).

Prachtig gebouw, mooie Churriguerra-deur. Heeft allerlei functies gehad, op het ogenblik is het de zetel van de Regering van Andalusië. (Tijdelijk gesloten.)

 

Parque María Luisa

Bekendste openbare park van Sevilla, heerlijk wandelpark! Geschonken in 1893 aan Sevilla door Prinses María Luisa van Orleans, uitgebreid  ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling van 1929,

In het park staan de musea Museo Arqueológico en Museo de Artes y Costumbres Populares.

 

Plaza de España

Mooi halfrond plein, gemaakt voor de wereldtentoonstelling van 1929.

Prachtige tegeltableaus, die allerlei provincies en plaatsen in Spanje uitbeelden.

De eerste en de laatste en de middelste zijn van Sevilla zelf.

 

Puente del Alamillo (bijgenaamd “de harp” ,1992)

Ontworpen door de beroemde Spaanse architect Calatrava.

 

Puente Isabel II / Puente Triana (19e eeuw)

Bekendste brug over de rivier Guadalquivir, in 1976 tot Monumento Histórico Nacional benoemd. Aan de Triana-kant staat het kapelletje “El Carmen” , in de volksmond “La Mechera”( de aansteker) genoemd, gebouwd  van 1924-1928.

 

Santa Cruz – wijk

Bekendste wijk van Sevilla, kleine gezellige straatjes, heel veel bars en restaurants!

 

Teatro Lope de Vega

Was eerst een casino, nu ook een belangrijk theater. Na restauratie opnieuw geopend voor de wereldtentoonstelling van 1992. Theater, concerten, tentoonstellingen.

 

Teatro La Maestranza (neoclassicistische facade)

Opgericht voor de Expo 1992, vooral concerten en opera’s.

Zie VVV-gids of internet voor programma.

 

Torre del Oro (Gouden Toren)/ Museo Naval

Mooie karakteristieke twaalfhoekige toren aan de oever van de rivier.

Bezoek  ma-vrij van 10-18 uur, za en zo van 11-18 uur.

Toegang € 3,-   Maandag gratis!

 

Torre de Plata (Zilveren Toren) bestaat  ook, is minder bekend.

Te zien op de hoek van Calle Santander en Calle Temprado, niet ver van de Torre del Oro vandaan. Achthoekige toren. Niet duidelijk of hij te bezoeken is.

 

Triana – wijk

Bekende wijk aan de overkant van de rivier. Vooral ’s avonds daarvandaan (Calle Betis langs de kade) schitterend uitzicht op de verlichte stad! Heel veel eettentjes, en in een aantal cafeetjes vanaf ongeveer 23 uur Flamenco-optredens, o.a. Lo Nuestro.

 

Universiteit: zie Fábrica de Tabacos