Valencia

Valencìa is superleuke stad om te bezoeken, de derde stad van Spanje na Madrid en Barcelona. Steeds meer mensen ontdekken dat deze stad heel veel te bieden heeft. Ieder jaar in maart steken de Valencianen tijdens een week feesten (LAS FALLAS) metershoge poppen van papier-maché in brand. Maar deze sinaasappelstad zet je hart het hele jaar in vuur en vlam! Door de heerlijke mediterrane sfeer in de oude binnenstad, de futuristische bouwwerken van de architect SANTIAGO CALATRAVA (klik op zijn naam voor meer informatie) , de heerlijke STRANDEN met boulevard en natuurlijk de PAELLA, hét gerecht van de stad!

Fallas de Valencia (15-19 maart):

Met dik een miljoen bezoekers is Fallas de Valencia één van de best bezochte feesten van Spanje. Het eindeloze geknal van vuurwerk en de uitzinnige straatfeesten maakt Fallas ook tot het luidruchtigste feest van Spanje.

Torenhoge poppen 
De naam van dit populaire Valenciaans volksfeest verwijst naar de enorme poppen die het straatbeeld opsieren. De fallas – sommige met een hoogte van wel 25 meter – worden gemaakt van papier-maché en piepschuim en al maanden van te voren zijn casales (buurtverenigingen) hier druk mee in de weer. Sommige fallas (bekend als ninot) worden gebruikt om prominenten te bespotten. Op 15 maart worden de poppen door heel Valencia geplaatst en met grote parades door de stad geleid. Echter op 19 maart worden deze arbeidsintensieve kunstwerken zonder scrupules in de fik gestoken met vuurwerk. Eén ninot (gekozen door het publiek) overleeft de verbranding en wordt toegevoegd aan het Museo Fallero.
Continu geknal 
Al vanaf 1 maart worden de valencianos dagelijks om 14:00 uur opgeschrikt door een enorme lading boskruit die traditiegetrouw wordt afgestoken op de Plaza del Ayuntamiento. Dit krachtig en luidruchtig vuurwerkfenomeen staat bekend als de mascletá. Maar echt los gaat het vanaf 15 maart wanneer er een voortdurend geknal van vuurwerk klinkt bij de tientallen feesttenten verspreid over de stad. Verder worden er elke avond vuurwerkshows gehouden in het Turiapark. Een daarvan is de vermaarde Nit del Foc (Nacht van het Vuur), gehouden op de laatste avond. Én op de laatste dag, rond middernacht, is er de luidruchtige climax met het verbranden van de fallas. In het Valenciaans staat dit fenomeen bekend als La Cremà.

***    Beoordelingen van  HOTELS IN VALENCIA :   klik op www.zoover.nl

***    HET WEER in Valencia:     zie  www.eltiempo.es

***    SPAANS LEREN IN VALENCIA:  zie   www.espanole.es     (leuke school!)

***    FIETSTOURS IN VALENCIA:   zie   www.bajabikes.eu/nl/fietsen-in-valencia/

***    BOEKEN OVER VALENCIA:  ANWB-extra VALENCIA,  100% VALENCIA (Nederlands) ,  De Spaanse Lonely Planet LO MEJOR DE VALENCIA (Spaans)

 

GOEDE INTERESSANTE WEBSITES VALENCIA:

Algemeen:

www.spain.info (Spaans Verkeersbureau Nederland)

www.spanjevakantieland.nl

www.aena.es   (vliegvelden-info)

www.tripadvisor.com

www.youropi.com

Websites STAD Valencia:

www.visitvalencia.com/nl (VVV Valencia)

www.verrassendvalencia.nl (leuk en informatief)

www.lasprovincias.es   (krant van Valencia)

www.vivirvalencia.com   (uitgaan)

www.valencia-cityguide.com   (wandelingen, TOP 10 Valencia)

www.guiadelocio.com/valencia    (activiteiten)

www.cac.es   (Ciudad de Artes y Ciencias)

www.valenciatouristcard.com

www.metrovalencia.com 

www.emtvalencia.es   (buslijnen)

www.valenciabusturistic.com    (ook voor Albufera)

 

TOERISTISCHE  INFORMATIE VALENCIA 2016    (Aan het einde staan lekkere eet- en drinkadresjes!)

(bijgewerkt mei 2016, openingstijden gericht op de zomer, kan in de winter veranderen!)

 

OPENBAAR VERVOER (METRO EN BUS):

BONObus:  10-rittenkaart (pasje) kost ong. € 8,00  , te koop bij alle kiosken en estancos (Tabacos). Ze hebben in Valencia ook een OV-chip systeem. De kaarten kun je steeds weer opladen bij alle kiosken en tabacos. Kaart is niet persoonsgebonden!

BONOmetro:  10-rittenkaart (pasje) kost  € 20,- Kaart is steeds weer op te laden, niet persoonsgebonden.

 

ALFABETISCHE LIJST VAN BEZIENSWAARDIGHEDEN:

 

Albufera Bus Turistic     www.valenciabusturistic.com

Plaza de la Reina, 12 euro, uitleg in 8 talen, duur 2 uur

Veel goedkoper: zelf gaan en gewoon de  lijndienst van HERCA nemen naar PALMAR.

Bustijden: zie  www.autocaresherca.com.

 

Almoina Centro Arqueológico (achter de Kathedraal). Romeinse opgravingen, vooral onder de grond. Open di-za 10.00–19.00 uur, zo 10.00-15 uur, toegang € 2.

’s Avonds vaak klank- en lichtspel.

 

Ayuntamiento (Gemeentehuis). Te bezoeken van ma-vrij van 9.00-15.00 uur , gratis toegang. Mooie marmeren trap, spiegelzaal, hemiciclo (halfcirkelvormig ontvangstkamertje), en het Museo Histórico municipal (klein maar met interessante dingen uit de geschiedenis van de stad). Op de eerste verdieping ook een kopie van het beeld van de Virgen-stadspatrones.

Voorgevel van het gebouw gemaakt tussen 1905 en 1950, verschillende ontwerpers.

Nieuw: je mag nu op het balkon en hebt dan een prachtig uitzicht over het grote plein!

Zie vooral het wapen van de stad met de vleermuis en de dubbele L.

 

Bus Turistic Valencia

Plaza de la Reina, 17 euro voor 24 uur, verschillende routes, uitleg in 8 talen.

Vertrek Plaza de la Reina elke 25 minuten van 10.00-21.00 uur.

 

Busroutes die toeristisch interessant zijn: lijn 5B (rondje centrum), lijn 35 (Calatrava!), lijn 19 (Calatrava, strand!)

 

Catedral (start 13e eeuw, af in 1482, poorten uit verschillende eeuwen:  romaans, gotisch, barok)

Eerst stond daar het Romeinse Forum, toen een moskee (vanaf ong. 700), toen maakte El Cid er in 1096 een kathedraal van, toen weer een moskee geworden, en Jaime I maakte er in 1238 weer een Kathedraal van. Aan het Plaza de la Reina, sommige gedeeltes toegang  € 5,- maar verder gratis, elke dag open, op zondag alleen ’s middags.

In één van de kapellen bevindt zich de heilige Graal! (naast verkoopstand) Zondag gratis, andere dagen betaald.

Toren El Miguelete (1380-1420, Valenciaanse gotiek) open van 10.00-1900 uur, 207 treden, doen!  Toegang € 2,-  De naam van de toren komt van de Miguel, de grootste klok, die op de dag van San Miguel (29/9) werd ingezegend. Deze klok slaat de hele uren.

Ook interessant is: Elke donderdag  om 12 uur Watertribunaal bij de Aposteldeur (aan de kant van Plaza de la Virgen, de gotische deur). Als het regent vindt dit plaats in de Bibliotheek aan de overkant.

 

Ciudad de las Artes y las Ciencias (architect Calatrava), officieel geopend in 1998, maar daarna zijn er nog een paar nieuwe delen bijgekomen.

Elke dag open, prijs afhankelijk van wat je binnen bezoekt. (bus 19 en 35 vanaf Plaza Ayuntamiento, waar je moet uitstappen zie je vanzelf, die gebouwen kan je niet missen!)

 

Correos – Postkantoor (Plaza Ayuntamiento), prachtige koepel binnen, recent gerestaureerd, glas-in-lood! Eigenlijk moet je op de banken gaan liggen om het goed te zien…

Ook de buitengevel is interessant. Kijk naar de engelen en de trein bovenop het dak!

 

Estación del Norte

Zeer mooi – art nouveau (1917). METRO-halte Xátiva.

Architect: Demetrio Ribes. De grote hal is prachtig , opschriften op allerlei plekken: GOEDE REIS in heel veel talen, leuk!  Maar ga ook zeker kijken naar de prachtig betegelde wachtkamer rechts als je binnenkomt.

 

Iglesia del Carmen,  Plaza del Carmen,  mooie barokke voorgevel (17e eeuw).

Bijbehorend Centro Carmen (museum) open  di-zo van 11-19 uur. Toegang € 2

 

Iglesia San Juan del Hospital,  oudste kerk van de stad, zéér mooi! (Gotisch, 13e eeuw, ook nog Arabische resten binnen)

Open van ma-za van 9.30-13.30 uur en van 17-21 uur, zo van 11-14 en van 17-21 uur. Ook een museum erbij.

 

Iglesia Santa Catalina (1245), mooi interieur, maar vooral klokkentoren (Barok, 18e eeuw) is prachtig! De toren kun je vanaf Plaza de la Reina het beste zien, beklimming niet mogelijk.

 

Iglesia N.Señora de los Desamparados (hulpelozen,daklozen) 17e eeuw, Barok

Elke dag open van 7-14 en van 16.30-21 uur. Patroonskerk van Valencia.

Staat op het Plaza de la Virgen, verbonden met de kathedraal.

Op het plein gezellige terrassen, mooie fontein en vaak openluchtoptredens.

Beroemde madonna uit 1416, rijk met bloemen versierd (bijnaam “de gebochelde” omdat ze een kromme rug heeft). Via de trap kun je naar de eerste verdieping en achter het beeld een kijkje nemen.

Tweede zondag van mei groot feest: dag van de Maagd. Aan de buitenkant is de kerk dan prachtig versierd en het Mariabeeld uit de kerk wordt in een processie naar de kathedraal gedragen (el traslado de la Virgen) en gaat ‘s avonds weer terug in de processie.

Een kopie van dit beeld staat overigens op de 1e verdieping van het Gemeentehuis (Ayuntamiento). Daar kun je het veel beter zien en fotograferen!

 

Iglesia de los Santos Juanes (San Juan Evangelista y San Juan Baptista)

Naast de Mercado Central. Gebouwd op een oude moskee.

Mooie zeer oude kerk (13e eeuw, herbouwd in de 17e eeuw Barok).

Gewelf beschilderd door Palomino, verklaard tot Monumento Artístico Nacional,

Openingstijden niet duidelijk, maar wel vaak.

 

IVAM (Instituto Valenciano de Arte Moderno,  geopend in 1989.

Open di-zo van 10-20 uur,  ma gesloten. Toegang € 2

 

Jardín Botánico. Mooie plantentuin, ook veel katten lopen er rond.  Di-za hele dag open van 10 uur tot 21 uur, toegang € 2,50. Heerlijke tuin om even uit te rusten, middenin staat een prachtige oude kas!

 

Lonja (Zijdebeurs), prachtig gebouw, WERELDERFGOED! (1482-1492, Valenciaanse gotiek). Ingang aan de achterkant!

Open ma-za van 10-19 uur,  zo van  10-15 u, toegang € 2

 

Mercado Central, art nouveau (1920) schitterend gebouw, kijk vooral ook omhoog!

Elke dag open van 8.00-15.00 uur, zondag gesloten. Zeker gaan kijken!

Rondom deze markt op zondagmorgen en feestdagen rommelmarkt, héél gezellig!

 

Mercado de Colón (1914), prachtig modernistisch gebouw, nu geen markt meer, maar allemaal winkeltjes, restaurantjes enz. Open van 8-24 uur. Ontwerp van de Valenciaanse architect Berenguer, sterk beïnvloed door Gaudí.

Zondag om 12 uur in de hal vaak gratis concerten.

 

MUSEA:  (Alle musea op zondag gratis en bijna allemaal op maandag gesloten!)

 

Museum van Moderne kunst:  zie IVAM

 

Museo de Bellas Artes (voormalig seminarie, 1683-1744).

Ligt aan de overkant van de Turia.

Maandag gesloten, verder elke dag open van 10-20 u

Gratis toegang voor inwoners EU, prachtige schilderijen, o.a. grote Spaanse meesters, en mooie tijdelijke tentoonstellingen.

 

Museo de Cerámica in Palacio del Marqués de Dos Aguas (Rococo 18e eeuw),

toegang 3 euro, di-za 10-14 uur en 16-20 uur, zo 10-14 uur, ma gesloten, za-mi en zo gratis. (65+ altijd gratis)

Grote verzameling keramiek, ook o.a. uit China, en prachtige Valenciaanse betegelde keuken. Mooie tijdelijke tentoonstellingen op de bovenste verdieping.

 

Museo Fallero

De mooiste fallas, ligt aan de Turia vlakbij  de Calatrava-gebouwen.

Ma-za open van 10.00-19.00 uur, zondag van 10-15 u, toegang € 2.

Per bus bereikbaar (lijn 35 en 95). Introductiefilm over Fallas-feesten (ook Engels!)

 

Museo Prehistórico y Museo Etnológico

Zeer de moeite waard, gratis toegang, ook tijdelijke tentoonstellingen zijn interessant, deze gebouwen staan vlakbij het IVAM (Museum voor Moderne Kunst).

 

Palau de Benicarló – zetel van het Valenciaanse parlement.(15e eeuw)

Op afspraak te bezoeken  ma en vrij, gratis.

 

Palau de la Generalitat – zetel van de regering van de regioValencia.(15e eeuw)

Op afspraak te bezoeken ma-vrij van 9.00-14.00 uur. Gratis.

 

Plaza Redonda (1840)

Beeldschoon pleintje, verscholen in het oude centrum. Middenin een fontein. Allerlei ouderwetse handwerkwinkeltjes. Op zondag postzegel- en muntenmarkt. Lekkere restaurantjes en bars. Gezellig!

Onlangs gerenoveerd, de meningen zijn verdeeld over de veranderingen.

 

Plaza de la Reina (plein voor de kathedraal)

Zie kathedraal. Veel terrassen en gezelligheid! Hier staat ook de BUS TURISTIC.

 

Plaza de la Virgen

Plein aan de achterkant van de kathedraal, aan dit plein ligt  de kerk La Virgen de los Desamparados (de patroonskerk van Valencia).

Ook een mooie fontein, en gezellige terrassen. Het beeld in de fontein stelt de Turia voor.

 

Torres de Serranos, (14e eeuw),  oude stadspoort naar het noorden,

beklimming (132 treden) is de moeite waard. Ook gevangenis geweest.

Open ma-za  van 10-19.00 uur, zo van 10-15 uur, toegang € 2.

 

Torres de Quart (15e eeuw), oude stadspoort naar het westen, ook gevangenis geweest.

Recent gerestaureerd. Open ma-za van 10.00-19.00 uur, zondag van 10.00-15.00 uur, toegang € 2.

 

Universiteit (Neoklassiek). Mooie binnenplaats te bezichtigen, kantine en cadeauwinkeltje altijd open.

Tegenover de Universiteit in het straatje staat het mooie Colegio del Patriarca, Vaak is de kerk ’s morgens open als er een dienst is. Dan kun je gewoon naar binnen. Doen!

 

 

ETEN EN DRINKEN:

Bar El Kiosko,  Plaza Collado

Bar Lisboa, Plaza Collado (stamkroeg van Hemingway)

El café del Mar, Plaza Lope de Vega

Bodeguilla del Gato, Calle Catalans 10

Bar Negrito, Plaza del Negrito

Cervecería 100 montaditos (heerlijke versgebakken kleine belegde  broodjes), o.a. Plaza de La Reina 10, Calle Convento de Santa Clara, Plaza San Lorenzo

Sidrería el Moliñón (leuke sfeer), Calle Bolsería 40

El Rall,  (veel paellas, heerlijk buitenterras!) Tundidores 2

La Bodegueta, Plaza Fueros (mooi uitzicht op de Torres Serranos)

Sagardi, Calle Vicente Martir (heel veel lekkere kleine pinchos)

Café Sant Jaume, Calle Caballeros 51

Café de las Horas, Calle Almodóvar 1

La Pizca del Sal, Plaza Sta.Ursula, bij Torres de Quart

Lizarran, Plaza Ayuntamiento 8 ( baskische pinchos!)

Orio, Calle Vicente Martir 23  ( baskische pinchos!)